background

post image

Küf Mantar Alerjisi

Küf genellikle son kullanma tarihi geçmiş gıda ürünlerinde ve su ile temas eden yerlerde bulunan mantarlardan dolayı oluşmaktadır. Bu mantarların görünümü benzer olsa da aslında farklı özellikle sahiptirler. Nemli yüzeylerde kumaşların veya diğer eşyalarınızın çürümesi ile oluşacak küfler ile gıda ürünlerinde ve bodrum duvarlarında bulunan küfler birbirinden farklı özelliklere sahiptir.
Küf sporları veya spor zincirleri şeklindeki alerjenler esas itibariyle küflü yiyecekler yoluyla solunum yolumuzdan ve doğrudan cilde temas sonucunda vücudumuza girerler. Küf alerjenleri aşağıdaki belirtileri tetikleyebilir:
Burun: Hapşırma, burun çekme, burun iltihabı (burun membranlarının şişmesi, burun tıkanıklığı ve soluk alma zorluğu)Gözler (daha az sık): Kaşıntı, kızarıklık, sulanma, şişme (konjonktivit)Solunum Sistemi: Öksürük, balgamlı solunum güçlüğü (bronşit), akut solunum güçlüğü, astım (sıklıkla)Cilt: Kaşıntı ve tahriş (ekzemai kurdeşen nörodermatit)Sindirim Sistemi (sıklıkla): Gaz, bulantı, diyare, kusma, karın ağrısıBaş (daha az sık): Migren
Küf sporları "iç" ve "dış alerjenler" olarak etki ederler. Küfler özellikle nemli, sıcak, iyi havalandırılmamış, nemli mahzen ve bodrum katlarında, banyolarda, soğuk ve nemli dış duvarlarda, duvar kağıtlarında, dolapların arkalarında, resim çerçevelerinin arkasında, halılarda, nemlendiricilerde, klima sistemlerinde, çiçek saksılarında, sulanan bitki topraklarında, soğutucularda ve bunun gibi yerlerde oluşur. Aynı zamanda gıda maddeleri (meyveler, sebzeler, ekmek, peynir vb.) üzerinde de görülür. Küf enzimleri aynı zamanda gıda işleme sektöründe de kullanılır.
Küf sporları genellikle sporlarla birlikte açık havada çok uzak yerlere kadar ulaşabilir. Çimenlerde, kompost gübrede, yapraklarda, hayvansal gübrede, danelerde vb. bulunur. Belirtilerinizi ve olası küf kaynaklarını düzenli olarak kayıt altına alabilirseniz3, doktorunuz küf alerjisi konusunda fikir sahibi olabilir. Bunun üzerine yapılacak olan kan, cilt ve provokasyon testleri sonucunda, küf alerjiniz olup olmadığı doğrulanacaktır.