background

post image

Alerji Nedir?

Alerji Nedir?
Bağışıklık sisteminin vücudu zararlı maddelere karşı korumak için çeşitli reaksiyonları vardır.Bu reaksiyonlar sayesinde çeşitli mikroplar ortadan tamamen kaldırılır ya da vücuda girilmesine engel olunur.Normal olarak sağlıklı insanların vücutlarında fizyolojik ve fonksiyonel bir denge olur fakat alerjisi olan insanların vücudunda bu denge bozulmuştur.Alerjiyi bağışıklık sisteminin alerjenlere verdiği tepki olarakta nitelendirebiliriz.
Alerji belirtileri nelerdir?
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse de bir kaçı bizde bulunuyorsa doktora görünmekte fayda vardır.
Alerji belirtilerinin bazıları şunlardır ;Öksürük -Kaşıntı-Hırıltılı nefes alıp verme-Ateş-Nefes darlığı-Vücudun belirli yerlerinde şişikler
Alerji ÇeşitleriGıda alerjileri, mevsimsel alerjiler, hayvan alerjileri, toz ve polen alerjisi,güneş alerjisi,küf alerjisi vb.gibi
Gıda alerjisi nedir?
Gıda alerjisi kişinin herhangi bir gıdaya olan hassasiyetidir.Gıda alerjileri çoğunlukla herkeste belirli bir miktarda görülmektedir.Ancak gıda alerjileri bazı kişilerde çok hafif geçtiği için kişi herhangi bir gıdaya alerjisi olduğunu anlamayabilir.Bazı kişilerde ise oldukça kritik geçebilir ve hayatı riske yol açabilir.
Hayvan Alerjisi Nedir?
Hayvan alerjisi hayvanlara ve hayvan tüylerine karşı görülen alerjik reaksiyondur.Astımı olan kişilerde hayvan alerjisi daha sık görülebilir.Vücutları bu reaksiyonlara bağlı olarak yara olabilir veyahut kurdeşen dökebilir.
Küf Alerjisi Nedir?
Küf her insan için tehlikeli ve zararlıdır.Ancak küf alerjisi olan kişiler çok az miktarda bir küf bile etkileyebilir ve nefessiz kalma vücutta kabarma öksürme gibi belirtiler gösterebilir.
Mevsimsel Alerjiler Nedir?
Belirli mevsimlerde bazı insanlarda görülen alerjik reaksiyonlar vardır bunlar kış alerjisi ve bahar alerjisidir.
Kış Alerjisi?
Hava soğuduğu andan itibaren havadaki küf sporları artar ve bu küf sporları kış alerjisinin temel maddesidir.
Bahar Alerjisi ?
Bitkiler ve ağaçlardan yayılan polenler bahar alerjisinin oluşmasının temel nedenidir.Bahar alerjisine aynı zamanda yaz alerjisi de denir. Bahar alerjisinde vücutta kaşıntı,yara gibi belirtiler olabilir.
Güneş Alerjisi Nedir?
Güneş alerjisi bağışıklık sisteminin güneş ışınlarına verdiği aşırı tepkidir.Güneşin altında kısa süre bile kalındığında ortaya kaşıntı,kızarıklık gibi belirtiler çıkabilir.
Toz ve polen alerjisi nedir?
Vücudun toza ve polene karşı oluşturduğu reaksiyonlardır.Belirtileri benzerdir.Hapşırma,öksürme,ateş,vücutta kaşıntı vb gibi.