background

post image

Hayvan Alerjisi

Evcil hayvanlar da dâhil olmak üzere tüylü hayvanların birçoğu alerjik tepkilere sebep olabilir. İnsan vücudu, tüylerdeki kıllara ek olarak, hayvanların salgıladığı yağ, tükürük ve idrarında bulunan alerjenlere (proteinlere) tepki gösterebilir. Bunlar, diğer tozlara karışan havadaki küçük parçacıklardır. Bu, hava teneffüs edildiğinde alerjik tepkilere neden olabilir. At, köpek ve kediden saçılan tozlar alerjiye sebep olabilicek 10-20 çeşit madde içerir.
Hayvanlarla veya hayvansal ürünlerle (deri, post, yün vb.) doğrudan veya doğal olarak temas edilmesinin ardından aşağıdaki gibi belirtiler görülürse hayvan alerjisinden şüphelenilebilir:
Burun: Hapşırma, burun çekme, burun iltihabı (burun membranlarının şişmesi, burun tıkanıklığı ve soluk alma zorluğu)Gözler: Kaşıntı, kızarıklık, sulanma, şişme (konjonktivit)Solunum Sistemi: Öksürük, balgamlı solunum güçlüğü (bronşit), akut solunum güçlüğü, astımCilt: Kaşıntı ve tahriş (ekzama, kurdeşen, nörodermatit)Sindirim Sistemi (Nadiren): Gaz, bulantı diyare, kusma, karın ağrısı.
Hayvan alerjisinin teşhis edilebilmesi burun ve/veya broşiyal mukoz membranlar için cilt, kan ve provokasyon testleri gibi aşamalardan geçilmesi gerekecektir.
Hayvan alerjilerini tetikleyen durumlar; doğrudan hayvanlarla temas etmek veya geniş anlamıyla alerjen içeren maddelere (elbiseler, döşeme, paspas, yastık, malzeme, halı vb.) temas ederek ve dolaylı yoldan alerjen içeren tozların solunması sonucunda meydana gelebilir.
Prensip olarak, alerjenlere karşı hassasiyetiniz varsa herhangi bir kürklü veya tüylü hayvana karşı alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz. Alerjik reaksiyonlar hafif kaşıntı şeklinde olabileceği gibi, alerjenlerin hassasiyet ve agresiflik derecelerine göre şiddetli de (astım) olabilir. Hayvanın türü, hayvanla temas sıklığı ve hayvana yakınlık (örneğin evcil hayvanlar gibi) belirleyici rol oynayacaktır. Genellikle kedi, köpek kuş, at, sığır gibi hayvanlar diğer hayvanlara kıyasla daha alerjen-agresif hayvanlardır. Ciddi bir alerjinin görülmesi kimi zaman aylar alabilir.