background

post image

Gıda Alerjisi

Gıda alerjisi, vücutta bağışıklık sisteminde bazı reaksiyonlara neden olan ve çeşitli testlerle gözlemlenen ve teşhis edilen bir reaksiyondur. Bağışıklık sistemindeki bir reaksiyon vücuda yabancı madde girdiğinde, vücudu bu yabancı maddeye karşı korumak için gerçekleşir. Görülme sıklığı çocuklarda %6, erişkinlerde %1,5’dur. Gıda katkı maddelerinin neden olduğu alerjiler toplumda %1 oranında görülür. Herhangi bir gıda alerjiye neden olabilse de en sık; inek sütü, yumurta, yer fıstığı, mısır, fındık, balık ve kabuklu deniz ürünleri alerjiye neden olan başlıca gıdalar olarak sıralanabilir. Gıda alerjisi durumlarında, birçok kişiye etkisi bulunmayan gıdalar, alerjiye sahip kişilerde yan etkiler oluşturabilir.
Belli gıda maddelerinin yenilmesinden sonra aşağıdakiler gibi belirtiler görülürse gıda alerjisinden şüphelenilebilir:
Cilt: Kurdeşen, tahriş, kaşıntı, cilt kızarıklığıBaş: Göz kızarıklığı, göz kapaklarının şişmesi, kaşıntı, dudakların şişmesi, dil şişmesi, dişetlerinin şişmesi (solunum güçlüğüne yol açacak kadar şiddetli olabilir), burun çekme, burun mukoz membranlarının şişmesi (burun tıkanıklığı)Mide: Mide rahatsızlığı, bulantı, karın ağrısı, sancı, kramp, gaz, diyareSolunum Sistemi (Nadiren): Öksürük, akciğerlerde ses ve ve hışırtı, solunum güçlüğü ve astım
Gıda alerjileri ve buna bağlı alerjilerde (koruyucular, renklendiriciler vb.) artış gözlemlenmektedir. Dolayısıyla bunun nedeninin tespiti için tam bir tanımlama (analiz) gereklidir.