background

post image

Lateks Alerjisi

Alerjik yapılı kişilerde oluşan bir reaksiyondur. Kişilerin deri veya mukozaları (özellikle göz, burun, akciğerler, ağız, anüs ve vajen) bu madde ile karşılaştığında vücutta histamin gibi bazı kimyasallar açığa çıkar ve çeşitli reaksiyonlara neden olur.Lateks alerjisi, alerjik yapılı kişilerde oluşan bir reaksiyondur. Eğer bir kişinin latekse karşı alerjisi varsa diğer lastik ürünlerine de alerjisi olabilir. Çünkü bu ürünlerin çoğu lateks içerir.
Lateks Tam Olarak Nedir?Bazı tropik bitkiler süt benzeri bir sıvı olan lateks içerirler.
Bunlardan en bilineni, kauçuk ürünlerin ham maddesi olan kauçuk ağacıdır (Hevea brasiliensis).
a) Solunum yollarında lateks alejisi: Lateks eldivenlerindeki pudranın taşıdığı proteinler tarafından tetiklenir. Bu alerji burun akıntısına, gözlerde yanma ve kızarıklığa ve astıma neden olabilir. Bir doktor muayenehanesinde pudralı eldivenlerin kullanılması dahi, lateks proteinlerinin havaya dağılmasına neden olacağından bu alerjinin ortaya çıkması için yeterlidir.
b) Lateks temasından kaynaklanan ürtiker: Kurdeşen, astım, burun akıntısı ve göz kaşıntısına da yol açabilir.
Yukarıda belirtilen sendromların belirtileri genellikle lateksle ilk temastan sonra 5 ile 30 dakika arasında ortaya çıkar. En tehlikeli sonucu anafilaktik şok olabilir. Lateks içeren maddelerle temasınızın ardından bu tür belirtiler görülürse gereken teşhisin konulması için bir doktora veya alerji uzmanına başvurmalısınız. Gerçekten lateks alerjiniz varsa lateks içeren maddelerden uzak durmak için her türlü önlemi almalısınız.
Neler Lateks İçerir?Kauçuk ağacı dışında lateks içeren başka bitkilerde vardır. Örneğin; evlerimizde süs bitkisi olarak kullandığımız Yaban İnciri (Benjamin), Atatürk çiçeği ve Şerbetçiotu gibi.
Çapraz reaksiyon nedeniyle bazı gıdalar da lateks alerjisi bulunan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu gıdalardan bazıları şunlardır: Ananas, muz, kivi, sert çekirdekli meyveler (Örneğin; şeftali, kayısı, erik), mango, kavun ve karpuz, papaya, avokado, çiğ patates, çiğ domates, kestane, fıstık, badem. Bunların yanı sıra lateks eldivenlerinin imalatında süt kazein özü gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Bu da özelikle çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Lateks alerji testleri yapılırken, nadiren görülmesine rağmen bu olasılık da dikkate alınmalıdır.
Piyasada lateks içeren yaklaşık 40.000 civarında ürün bulunmaktadır; bu, lateks alerjisi olan kişilerin hemen her yerde, kimi zaman farkında olmadan lateksle temas edebileceği anlamına gelmektedir.