background

post image

Polen Alerjisi

Baharın gelmesiyle doğada bir kısım değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklerden biri ise aynı tür bitkiler arasında görülen döllenme olayı için havaya salınan ve rüzgarla etrafa yayılan polenlerdir. Polen halk dilinde çiçek tozları olarak bilinir. Bu polenler Nisan-Haziran aylarında daha yoğunluktadır. Polen alerjisi, birçok kişinin iş ve okul hayatını negatif yönde etkiler.
Polen alerjisine neden olan maddeler ağaç, çalı, ot, hububat, şifalı bitki ve (daha az sıklıkla) çiçekler gibi birçok bitkinin polenleridir. Polen alerjileri aşağıdaki belirtileri tetikleyebilir:
Burun: Hapşırma, burun çekme, burun iltihabı (burun membranlarının şişmesi, burun tıkanıklığı ve soluk alma zorluğu)Gözler: Kaşıntı, kızarıklık, sulanma, şişme (konjonktivit)Solunum Sistemi: Öksürük, balgamlı solunum güçlüğü (bronşit), akut solunum güçlüğü, astımCilt: Kaşıntı ve tahriş (ekzama, kurdeşen, nörodermatit)Sindirim Sistemi (Nadiren): Gaz, bulantı, diyare, kusma, karın ağrısıBaş: Migren
Polenleri soluduğumuz hava ile birlikte almamız nedeniyle polen alerjileri solunum yolu alerjisi olarak adlandırılır. Bunlar yılın en yüksek polen sayımının görüldüğü zamanlarına göre sınıflandırılırlar:
Erken çiçeklenenler (Örneğin kızılağaç ve fındık)BaharYaz çiçeklenenleri (Örneğin huş ağacı, kayın, otlar)Yaz çiçeklenenleri (Örneğin otlar ve tahıllar)Geç çiçeklenenler (Örneğin pelin ve ısırgan otu)
Çiçeklenme dönemleri bir kural olarak aralık ve ekim ayları arasındadır. Tam çiçeklenme dönemlerinin yanı sıra bireysel polen mevsimleri ve polenin yol açtığı problemler tamamen iklimsel ve bölgesel etkenlere bağlıdır.